عوامل مختلفی می توانند موجب بروز جوش مقعدی شوند. این عوامل شامل شقاق مقعدی، هموروئید و خال های گوشتی می شوند. مقعد، نقطه ی پایانی دستگاه گوارش و محل دفع مدفوع می باشد.
افراد ممکن است بخواهند با لمس مقعد و اطراف آن، علائم خود را بهتر متوجه شوند. شستن دست ها قبل و بعد از انجام این کار برای جلوگیری از منتشر شدن باکتری ها بسیار مهم است.
شقاق های مقعدی
شقاق های مقعدی، بریدگی ها یا شیارهای کوچکی هستند که درون مقعد یا روی آن ایجاد می شوند. این شقاق ها ممکن است بر اثر دفع مدفوع سفت ایجاد شوند که می توانند پوست ظریف مقعد را پاره کنند.
زمانی که یک شقاق شروع به بهتر شدن می کند، می تواند موجب تشکیل یک ضایعه ی گوشتی شود. یک شقاق مقعدی موجب علائم زیر می شود:
- خونریزی، اغلب بعد از دفع مدفوع سفت
- احساس سوزش یا پارگی در حین دفع مدفوع
- دردی که ممکن است تا چند روز بعد از دفع مدفوع سفت طول بکشد.
درمان:
اگر یک شقاق مقعدی، علائم بهبودی از خود نشان ندهد، پزشک ممکن است تزریق بوتاکس یا یک جراحی ساده به نام اسفنکتروتومی را پیشنهاد دهد.
برای درمان شقاق مقعدی در خانه، اقدامات زیر را می توانید انجام دهید:
- یک رژیم غذایی پر از فیبر داشته باشید.
- به طور موقت ملین مصرف کنید.
- از پماد دیلتیازم استفاده کنید.
نشستن در لگن یا وان کم عمقی که از آب ولرم پر شده نیز می تواند به تسکین هرگونه ناراحتی کمک کند. به این عمل حمام سیتز گفته می شود.
هموروئید
به بزرگ شدن بافت مقعد، هموروئید گفته می شود. هموروئیدها بر اثر التهاب رگ ها در مقعد و راست روده ایجاد می شوند و ممکن است داخلی یا خارجی باشند. هموروئیدها بسیار شایع هستند و 75% از افراد تا حدودی در زندگی خود به آن دچار می شوند.
علائم هموروئید عبارتند از:
- خونریزی بدون درد از مقعد
- خارش در ناحیه مقعد
- درد یا ناراحتی در ناحیه مقعد، به ویژه در حین مدفوع یا بعد از آن
- تورم در اطراف مقعد که ممکن است تبدیل به یک توده شود.
درمان:
اگر هموروئیدی شدید باشد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. گرچه، فرد معمولاً می تواند هموروئیدهای کوچکتر یا کمتر جدی را در خانه درمان کند.
درمان خانگی معمولاً شامل موارد زیر می شود:
- استفاده از یک پماد هموروئید مانند مواردی که حاوی فنیل افرین هستند.
- مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن
- نشستن در آب ولرم
به هنگام درمان هموروئید در خانه، نکات زیر را باید رعایت کنید:
- یک رژیم غذایی پر از فیبر داشته باشید.
- آب زیاد بنوشید.
- از سابیدن ناحیه بعد از مدفوع خودداری کنید.
- از زور زدن خودداری کنید.
- از صابون ها و دیگر محصولات معطر استفاده نکنید.
دیگر روش های غیرجراحی:
پزشک ممکن است هموروئیدهای داخلی را با روش های زیر بردارد:
- بستن با باند یا کش لاستیکی، یک روش کم تهاجمی است که خونرسانی به هموروئید را متوقف می کند.
- انعقاد درمانی که شامل استفاده از نور ماوراء بنفش برای توقف خونرسانی می شود.
خال های گوشتی مقعدی
خال های گوشتی مقعدی، مجموعه ای از پوست اضافه در اطراف مقعد هستند. یک خال ممکن است شبیه به یک توده کوچک یا تجمع بافت به نظر برسد. این خال ها معمولاً علائمی ندارند، اما سابیدن زیاد این خال ها موجب ناراحتی یا خونریزی خفیف می شود و خال های گوشتی بزرگتر ممکن است علائم دیگری داشته باشند.
درمان
قبل از درمان خال های گوشتی مقعدی، پزشک باید علت زمینه ای را تشخیص دهد و معمولاً از طریق جراحی، به برداشتن خال اقدام می کند.
جوش مقعدی
معمولاً زمانی که یا چند منفذ، با چربی و سلولهای پوستی مرده مسدود می شوند، ممکن است روی مقعد جوش تشکیل شود. یک منفذ مسدود شده ممکن است پر از چرک شود و تبدیل به جوش مقعدی شود. یک جوش مقعدی شبیه به یک توده نرم و پر از مایع به نظر می رسد. تحریک کردن این جوش ها می تواند موجب سوزش و ناراحتی شود. این جوش ها را دستکاری نکنید، زیرا ممکن است باعث عفونت شود.
درمان:
برای درمان و پیشگیری از جوش های مقعدی:
- ناحیه مورد نظر را خشک و تمیز نگه دارید.
- از تراشیدن مو یا موم انداختن این ناحیه خودداری کنید.
- غذای سالم بخورید.
زگیل های مقعدی
زگیل های مقعدی، توده هایی از بافت هستند که بر اثر عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند. زگیل های مقعدی ممکن است به اندازه 5 میلی متر یا کوچکتر باشند، اما می توانند رشد کنند و برخی از آنها ممکن است روی دهانه ی مقعدی گسترش پیدا کنند. این زگیل ها معمولاً به رنگ پوست هستند. برخی از علائم زگیل های مقعدی عبارتند از:
- خونریزی
- احساس پُری یا ناراحتی در ناحیه مقعد
- خارش
- ترشح مخاطی
درمان:
درمان زگیل های مقعدی به اندازه و تعداد آنها بستگی دارد. معمولاً از داروهای موضعی حاوی پودوفیلین و بیکلرواستیک استفاده می کنند. پزشک ممکن است کرایوتراپی را برای منجمد کردن زگیل ها توصیه کند. HPV موجب اکثر سرطان های مقعد و تقریباً تمام موارد سرطان رحم می شود.
درمان کردن زگیل های مقعدی از اهمیت زیادی برخوردار است. باید توجه داشته باشید که 90% عفونت های HPV در عرض 2 سال از بین می روند. هرکسی که فکر می کند ممکن است زگیل مقعدی داشته باشد، باید با یک پزشک مشورت کند.
مولوسکوم کنتاژیوزوم
مولوسکوم کنتاژیوزوم، یک بیماری ویروسی است که موجب بروز ضایعاتی به نام پاپول می شود. پاپول ها ممکن است شفاف، زرد، به رنگ گوشت، قرمز یا صورتی باشند. این پاپول ها معمولاً سفت و صاف هستند.
زمانی که مولوسکوم کنتاژیوزوم از طریق رابطه ی جنسی منتقل می شود، این ضایعات معمولاً در پایین شکم، بالای ران ها، مقعد و ناحیه تناسلی ایجاد می شوند. برخی از افراد ممکن است فقط چند پاپول یا برخی دیگر ممکن است تعداد زیادی پاپول داشته باشند که اندازه های متفاوتی دارند.
درمان:
مولوسکوم کنتاژیوزوم گاهی اوقات بدون درمان از بین می رود. اما ممکن است چند ماه زمان ببرد. برای درمان مولوسکوم کنتاژیوزوم، پزشک ممکن است:
- یک پماد موضعی را توصیه کند، که اکثر آنها حاوی پودوفیلوتوکسین، سالیسیک اسید یا پتاسیوم هیدروکسید هستند.
- پاپول ها را با لیزر یا منجمد کردن آنها از بین ببرد.
سرطان مقعد
در سرطان مقعد، سلولهای سرطانی در مقعد ظاهر می شوند. این سلولها ممکن است جمع شوند و تشکیل یک توده دهند، گرچه، همیشه این اتفاق نمی افتد. برخی از دیگر نشانه های سرطان مقعد عبارتند از:
- تغییرات مدفوع مانند دفع مدفوع بسیار باریک
- ترشح مخاطی از ناحیه مقعد
- درد در ناحیه
- خونریزی مقعدی
- خارش مقعد
- غدد لنفاوی ملتهب در کشاله ران
فردی که هریک از این علائم را دارد، باید با پزشک مشورت کند. آنها ممکن است این فرد را به یک متخصص گوارش ارجاع دهند تا بررسی های لازم را انجام دهد و آزمایشات بعدی را توصیه کند.
درمان:
درمان سرطان مقعد شامل موارد زیر می شود:
- شیمی درمانی
- پرتودرمانی
- جراحی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر افراد متوجه علائم زیر شوند، باید به پزشک مراجعه کنند:
- تغییرات بدون دلیل در مدفوع
- درد یا ناراحتی مکرر در ناحیه راست روده
- ترشح شبیه به چرک از مقعد
- علائم عفونت سیستماتیک مانند تب، ورم یا قرمزی
- مشاهده ی خون روی دستمال توالت