جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

علائم خوب شدن زگیل تناسلی و بهبودی آن

علائم خوب شدن زگیل تناسلی و بهبودی آن

فهرست مطالب

در این مقاله، نشانه ها و علائم خوب شدن زگیل تناسلی و روش های درمانی موثر برای برطرف نمودن زگیل ها بررسی می شود. همچنین در رابطه با این سوال که چگونه می توان فهمید درمان زگیل ها موثر بوده است یا خیر، توضیحاتی ارائه شده است.

زگیل چیست؟

زگیل ها ضایعات پوستی بی خطری هستند که بسته به نوع آن ها، ظاهر متفاوتی دارند. زگیل ها ممکن است در هر نقطه ای از بدن ایجاد شوند اما اغلب بر روی دست و پاها ظاهر می شوند. زگیل ها توسط نوعی ویروس به نام ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شوند که بسیار مسری است.

به طوری که در صورت تماس نزدیک با فرد آلوده، این ویروس می تواند به راحتی منتقل شده و زگیل ها را ایجاد کند. همچنین، اگر بریدگی و یا جراحت دیگری بر روی پوست وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آن بیشتر است.

ابتلا به زگیل ها در برخی افراد احتمال بیشتری دارد، از جمله:

انواع زگیل

ویروس HPV بیش از 100 گونه متفاوت دارد و می تواند انواع مختلفی از زگیل ها را ایجاد کند. انواع زگیل عبارتند از:

  • زگیل های معمولی: زگیل های معمولی ظاهری سفت و شبیه گل کلم دارند و ممکن است به صورت تک و یا دسته ای ظاهر شوند. اندازه زگیل ها می تواند از 1 میلی متر تا بیش از 1 سانتی متر باشد. این زگیل ها معمولاً در پشت انگشتان دست یا پا، اطراف ناخن ها و یا روی زانو ها ظاهر می شوند.
  • زگیل کف پا: زگیل های کف پا برخلاف زگیل های دیگر، از پوست بیرون نیامده و به داخل کف پا رشد می کنند. این زگیل ها پینه مانند و سفت هستند و نقاط سیاه کوچکی در آن ها وجود دارد. زگیل های کف پا نیز ممکن است به صورت یک زگیل منفرد و یا دسته ای ظاهر شوند. همچنین، این زگیل ‌ها ممکن است با تحت فشار قرار گرفتن، حساس شده و راه رفتن را برای فرد دشوار کنند.
  • زگیل های صاف: این زگیل ها مسطح و همرنگ پوست بوده و معمولا بر روی صورت، دست ها و ساق پا ها ایجاد می شوند. افراد مبتلا معمولا، تعداد زیادی از این نوع زگیل را دارند. اصلاح مو های بدن ممکن است باعث انتشار ویروس عامل این زگیل ها، به دیگر نواحی پوست شود.
  • زگیل های فیلیفرم: این زگیل ها شبیه رشته هایی هستند که از پوست بیرون می آیند. زگیل های فیلیفرم معمولا بر روی صورت، به خصوص در اطراف چشم، بینی یا دهان ظاهر می شوند و معمولاً به سرعت رشد می کنند.

از کجا بدانیم که زگیل ها خوب شده اند؟

ناحیه تحت درمان ممکن است رنگ روشن تری نسبت به بقیه ی پوست داشته باشد و معمولا چندین ماه طول می کشد تا به رنگ و ظاهر استاندارد خود برگردد، اگرچه گاهی اوقات این تغییر رنگ می تواند دائمی باشد. 

داروهایی مانند سالیسیلیک اسید، زگیل ها را به صورت لایه لایه از بین می برند تا زمانی که سطح پوست هموار شود. به طوری که افراد متوجه صاف شدن تدریجی سطح پوست و از بین رفتن زگیل ها می شوند.

اگر بیماری شما به صورت اصولی درمان شده باشد، دیگر اثری از زگیل های تناسلی باقی نمی ماند و امکان عود مجدد نیز بسیار کم است. از علائم خوب شدن زگیل تناسلی این است که دیگر شما نباید خال های گوشتی یا دانه های سیاه رنگی بر روی پوست خود مشاهده نمایید. فراموش نکنید که ویروس HPV ممکن است در برخی مواقع خود به خود از بین برود، اما هیچ راهی برای اطلاع دقیق از این جریان وجود ندارد. برخی افراد دوباره دچار زگیل می شوند و برخی دیگر نه! فقط تا جایی که می توانید سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.

روش های درمان زگیل

طی درمان، زگیل ها بر طرف می شوند اما ویروس HPV از بین نمی رود. به همین دلیل، زگیل ها ممکن است پس از درمان، دوباره ایجاد شوند. زیرا ویروس در بدن فرد باقی می ماند. در بیشتر موارد، زگیل ‌ها بدون درمان نیز پس از یک یا دو سال به طور خود به خود از بین رفته و هیچ گونه جای زخم و یا عوارض جانبی ایجاد نمی شود. اگرچه روش های درمانی مختلفی نیز برای برطرف نمودن سریع تر زگیل ها وجود دارد. از جمله:

✔️ درمان با سالیسیلیک اسید: در این روش از دارو های موضعی حاوی سالیسیلیک اسید استفاده می شود. استفاده روزانه از این دارو ها، معمولا طی 12 هفته زگیل ها را از بین می برد.


✔️ لیزر درمانی: یکی از بهترین روش های درمان زگیل که تنها در یک جلسه و به صورت عمقی تر می تواند موثر باشد لیزر کردن زگیل تناسلی است.


✔️ کرایوتراپی (سرما درمانی): در این روش از نیتروژن مایع برای منجمد کردن زگیل ها استفاده می شود. برای جلوگیری از رشد مجدد زگیل ها، بیمار باید هر 1 یا 2 هفته یکبار برای تکرار درمان به پزشک مراجعه کند. پس از 3 الی 4 ماه درمان مکرر، در بیش از 70 درصد موارد، زگیل ها به طور کامل از بین می روند.

در روش کرایوتراپی ممکن است تاولی بر روی پوست ایجاد شود که بعد از چند روز یا چند هفته برطرف می شود. همچنین ممکن است لکه های سفید دائمی بر روی پوست ایجاد شود.


✔️ جراحی: در صورتی که زگیل ها با روش های دیگر درمان نشوند، از این روش برای برداشتن زگیل ها استفاده می شود. در این روش ممکن است از حرارت برای سوزاندن ریشه زگیل ها استفاده شود و یا زگیل ها از روی پوست بریده شوند.

بهبود زخم ها ممکن است ۲ هفته و یا بیشتر طول بکشد. همچنین، در 20 درصد موارد ممکن است زگیل ها دوباره عود کنند. این روش می تواند باعث ایجاد زخم های دائمی و دردناک بر روی پوست شود.

✔️ چسب زگیل: استفاده از این چسب ها می تواند به تدریج باعث از بین رفتن زگیل ها شود. این روش نوعی درمان خانگی و راحت است، اما ممکن است موثر نباشد. برخی از افراد نیز ممکن است دچار عوارض جانبی همچون واکنش های پوستی و خونریزی شوند.


✔️ تزریق بلئومایسین: این ماده دارویی به داخل زگیل ها تزریق می شود و باعث از بین رفتن ویروس و درمان زگیل ها می شود.


✔️ ایمونوتراپی: در این روش از دارو هایی مانند ایمیکیمود یا آلدارا، برای تحریک سیستم ایمنی بدن جهت مبارزه با ویروس استفاده می شود.

چه موقع می توان درمان زگیل ها را متوقف کرد؟

استفاده از دارو ها باید تا زمانی ادامه داشته باشد که زگیل ها دیگر قابل مشاهده نبوده و پوست صاف و یکدست به نظر برسد. همچنین، در صورت درد و یا خونریزی زگیل ها یا نواحی اطراف آن، درمان باید متوقف شود. اما پس از برطرف شدن تحریک پوست، درمان باید ادامه پیدا کند تا زگیل ها به طور کامل از بین بروند.

چگونه می توان روند درمان زگیل ها را سریع تر نمود؟

اقدامات زیر می تواند به بهبود هرچه سریع تر زگیل ها کمک کند:

چگونه می توان از ابتلا به زگیل ها پیشگیری نمود؟

اقدامات زیر می تواند خطر ابتلا به زگیل ها را کاهش دهد:

-خودداری از دست زدن به زگیل های فرد مبتلا

-خودداری از به اشتراک گذاشتن حوله، تیغ اصلاح و یا سایر وسایل شخصی با افراد مبتلا به زگیل

-پوشاندن زخم و بریدگی های پوست، زیرا ورود ویروس به بدن از طریق بریدگی های پوست راحت تر است.

-شستن مکرر دست ها برای کاهش احتمال وجود ویروس بر روی پوست و ابتلا به زگیل

-خودداری از جویدن ناخن ها و یا پوست اطراف ناخن، زیرا هر گونه زخم یا خراش پوست می تواند به ویروس امکان ورود بدهد.

-پوشیدن دمپایی بر روی سطوح مرطوب مانند استخر یا حمام عمومی، زیرا خطر ابتلا به ویروس در محیط های مرطوب بیشتر است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در موارد زیر باید به پزشک مراجعه نمود:

همچنین، برای مشورت در رابطه با بهترین روش درمانی و یا در صورت موثر نبودن درمان های خانگی، می‌توان به پزشک مراجعه نمود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

از دکتر سوال دارید؟

دکتر عباس انتظاری

مقالات مرتبط

آدرس مطب

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید: