اگزمای دیس هیدروز نوعی اگزما است که منجر به ایجاد تاول می شود. این بیماری می تواند در تمام سنین اتفاق بیفتد و بیشتر در بزرگسالان زیر 40 سال رایج است. در برخی موارد، ممکن است اگزمای دیس هیدروتیک با بیماری های دیگر اشتباه گرفته شود. در صورت داشتن هر نوع بیماری پوستی به پزشک عمومی مراجعه کنید.
علائم اگزمای دیس هیدرز
علائم اولیه ی اگزمای دیس هیدروتیک معمولاً خارش شدید و سوزش در دست و انگشتان می باشد. از علائم دیگر اگزمای دیس هیدروتیک می توان به تاول های خارش دار ریز در ناحیه ی کف دست ها و کنار انگشتان دست (و گاهاً کف پا) اشاره کرد.
در موارد پیشرفته ی این بیماری، تاول ها ممکن است بزرگ بوده و در پشت دست ها، پاها و سایر اندام ها پخش شوند. تاول ها معمولاً ظرف چند هفته بهبود می یابند. پوست معمولاً در زمان ترمیم، خشک و پوسته پوسته شده و دچار ترک خوردگی می شود.
علت اگزمای دیس هیدروتیک
علت دقیق اگزمای دیس هیدروتیک مشخص نیست، اما عوامل زیر ممکن است باعث تحریک و تشدید این بیماری شود:
- عفونت قارچی پوست: این عفونت ممکن است در دست یا در ناحیه ای دور از تاول ها (مثلاً بین انگشتان پا) دیده شود. که باید سریعاً آن را درمان کرد.
- تحریک پوست توسط مواد شیمیایی: مواد شیمیایی مانند فلزات خاص (به ویژه نیکل)، مواد شوینده، مواد شیمیایی خانگی، صابون، شامپو، محصولات آرایشی یا عطر باعث تحریک پوست آسیب دیده می شوند.
- تعریق: اگزمای دیس هیدروتیک بیشتر در فصول بهار و تابستان، در آب و هوای گرم و مرطوب و افرادی که بیش از حد عرق می کنند، شایع می باشد.
تسکین علائم اگزمای دیس هیدروتیک
از تماس با هر چیزی که ممکن است پوستتان را تحریک کند مانند صابون، شامپو، شوینده های شیمیایی خانگی و … خودداری کنید. تاول ها را نترکانید! اجازه بدهید که تاول ها روند بهبودی طبیعی خود را طی کنند. اگر تاول های شما بسیار بزرگ هستند، برای تخلیه ی آنها به پزشک عمومی مراجعه کنید.
درمان اگزمای دیس هیدروز
در بسیاری از موارد، اگزمای دیس هیدروتیک در عرض چند هفته خود به خود بهبود می یابد. روش های درمانی زیر می تواند به تسکین علائم کمک کند. در برخی افراد، ممکن است اگزمای دیس هیدروتیک فقط یک بار در طول زندگیشان اتفاق بیفتد.
اما در اغلب موارد، این بیماری بعد از چند ماه یا چند سال مجدداً عود می کند. هر یک از موارد ذکر شده در پاراگراف قبل می تواند باعث عود این بیماری شود. در برخی موارد، اگزمای دیس هیدروتیک می تواند از نوع مزمن بوده و به سختی درمان شود.
اصلی ترین درمان هایی که پزشک معالج شما برای درمان اگزمای دیس هیدروتیک تجویز می کند تقریباً مشابه روش های درمانی اگزمای آتوپیک است. این روش های درمانی عبارتند از:
◾ نرم کننده ها (مرطوب کننده ها): به جای استفاده از صابون ها، از مرطوب کننده ها (شوینده های حاوی نرم کننده ی پوست) استفاده کنید تا پوستتان خشک نشود.
◾ کرم های استروئیدی: مصرف این کرم ها باعث کاهش التهاب و سوزش ناشی از اگزما شده و به بهبود پوست کمک می کند.
◾ پزشک ممکن است برای کاهش خطر عوارض جانبی، یک کرم استروئیدی قوی را برای دوره ای کوتاه تجویز کند.
◾ ممکن است پزشک به شما توصیه کند تا برای جذب بهتر کرم از دستکش نخی استفاده کنید.
همچنین شما می توانید موارد زیر را امتحان کنید:
- دستان خود را به مدت 10 الی 15 دقیقه در محلول رقیق پرمنگنات (با غلظت یک هزارم) قرار دهید.
- اگر خارش پوستتان آزار دهنده بوده و شب ها آزارتان می دهد، می توانید آنتی هیستامین مصرف کنید.
این موارد را می توانید بدون نسخه از داروخانه ها تهیه کنید. برای اطمینان از نحوه ی مصرف از داروساز خود سؤال کنید. در صورت عفونت پوست، پزشک ممکن است برایتان آنتی بیوتیک تجویز کند.
درمان تخصصی اگزمای دیس هیدروز
اگر اگزمای دیس هیدروتیک شما دائماً عود می کند، علائم آن شدید است و با درمان هایی که به آن اشاره کرده ایم بهبود پیدا نکرد، پزشک عمومی ممکن است شما را به متخصص پوست ارجاع دهد.
متخصص پوست حتماً یکی از روش های درمانی زیر را توصیه می کند:
- فوتوتراپی: درمان با اشعه ی ماوراء بنفش (UV)
- قرص های استروئیدی یا کرم های استروئیدی بسیار قوی
- کرم ها یا پماد های سرکوب کننده ی سیستم ایمنی، مانند پیمکرولیموس یا تاکرولیموس
- قرص ها یا کپسول های سرکوب کننده ی سیستم ایمنی، مانند سیکلوسپورین یا آزاتیوپرین
- کپسول آلیترتینوئین: دارویی که –در صورت عدم پاسخ دهی سایر روش های درمانی- برای بهبود اگزمای پیشرفته تجویز می شود.
مشکلات مشابه پوستی
مشکلاتی که می توانند مشابه اگزمای دیس هیدروتیک باشند عبارتند از:
- ایمپتیگو بالوس: نوعی عفونت پوستی که در کودکان شایع بوده و منجر به ایجاد زخم و تاول های آبکی می شود.
- پمفیگوئید بولوس: نوعی بیماری پوستی که معمولاً در افراد مسن شایع است. از علائم این بیماری می توان به ایجاد تاول اشاره کرد.
- درماتیت تماسی: نوعی اگزما ناشی از تماس پوست با ماده ای محرک و آلرژیک
- بیماری دست، پا و دهان: یک عفونت ویروسی است که عمدتاً روی خردسالان تأثیر گذاشته و باعث ایجاد تاول های کوچکی در انگشتان و کف دست می شود.
- هرپتیک ویتلو: مجموعه ای از تاول های چرکی (آبسه) در انتهای انگشت است که می تواند باعث قرمز شدن ناگهانی، تورم، درد و تاول شود.
- پسوریازیس عفونی: گونه ی غیر معمول پسوریازیس که باعث ایجاد تاول های چرکی روی پوست می شود.