باروری مردانه، تحت تأثیر عوامل بسیاری مانند اندازه، تعداد و رنگ اسپرم ها قرار می گیرد. مایع غلیظ و سفید رنگ معمولاً نشان دهنده ی کیفیت اسپرم های سالم است. اسپرم زرد نشانه چیست؟ با ما در این مقاله همراه باشید.
اما اگر اسپرم شما تغییر رنگ دهد، چه اتفاقی می افتد؟
حداقل 7 رنگ اسپرم مختلف وجود دارد و هر رنگ نشان دهنده ی وضعیت سلامتی و باروری متفاوتی است. پزشک ممکن است مجموعه آزمایشات مختلفی مانند آزمایش تعداد اسپرم را توصیه کند، تا سلامت اسپرم شما را از نظر تعداد، شکل، رنگ و جهش اسپرم ها بررسی کند.
این آزمایش، مخصوصاً اگر مشکل باروری دارید، برای کمک به شناسایی علائم اختلال عملکرد جنسی، ضروری است. اگر فکر می کنید، آلت تناسلی یا اسپرم های شما مشکلی دارند، توصیه می شود با پزشک اورولوژیست مشورت کنید.
چه چیزی موجب تغییر رنگ اسپرم می شود؟
وقتی که مرد به انزال می رسد، اسپرم همراه با منی از آلت تناسلی ترشح می شود. رنگ اسپرم سالم معمولاً سفید یا خاکستری است و بافتی غلیظ و ژله مانند دارد. گرچه رنگ اسپرم می تواند تحت شرایط خاص تغییر کند. برای مثال، اسپرم آبکی نشان دهنده ی یک مشکل در باروری مردانه است.
شرایط سلامتی شما تعداد، جهش، شکل و رنگ اسپرم ها را تعیین می کند. برای افزایش قدرت باروری توصیه می شود یک برنامه غذایی مناسب را برای تقویت باروری مردان امتحان کنید. مشکلات پروستات و درمان های پس از عمل نیز موجب تغییر رنگ اسپرم به قرمز یا قهوه ای می شوند. در ادامه به چند عامل برای تغییر رنگ اسپرم اشاره شده است:
رژیم غذایی: غذاهای غنی از سولفور، از بیماری های جدی مانند سرطان و دیابت جلوگیری می کنند. گرچه، غذاهای حاوی سولفور مانند سیر و پیاز می توانند اسپرم را به رنگ زرد در بیاورند.
ترکیب اسپرم با ادرار: هم اسپرم و هم ادرار از مجرای ادراری بیرون می آیند. اسپرم باقی مانده در مجرای ادراری می تواند با ادرار مخلوط شود که موجب تغییر رنگ اسپرم به هنگام انزال می شود.
عفونت پروستات: غده پروستات در پایه مثانه قرار گرفته است. باکتری هایی که مجرای ادراری را آلوده می کنند، ممکن است به غده پروستات منتقل شوند و موجب عفونت های جدید و در نتیجه تغییر رنگ اسپرم شوند.
به طور کلی، اسپرم آسیب دیده توانایی بارور کردن تخمک را ندارد. علاوه بر این، اسپرم آسیب دیده می تواند باروری مردانه را کاهش دهد. از اینرو شرایط تغییر رنگ اسپرم بدتر می شود و در صورت درست درمان نشدن منجر به ناباروری می شود. اگر شما نگران تغییر رنگ اسپرم خود هستید، تردید نکنید و با یک اوروژیست یا آندرولوژیست مشورت کنید. پزشک متخصص دلایل تغییر رنگ اسپرم را شناسایی می کند و انواع درمان های مناسب را به شما توصیه می کند.
رنگ اسپرم چه چیزی را در مورد سلامتی شما نشان می دهد؟
در این مطلب، دلایل انواع رنگ اسپرم را توضیح خواهیم داد.
اسپرم شفاف، سفید و خاکستری
اسپرم شفاف، سفید یا مایل به خاکستری، نشان دهنده ی اسپرم سالم است. به طور کلی اسپرمی با این رنگ، به علت تعداد زیاد اسپرم بافت غلیظی دارد. گرچه برخی از مردان با رنگ اسپرم طبیعی، هنوز بافت اسپرم آبکی دارند. اسپرم آبکی نشان دهنده ی مشکلات باروری مردانه بر اثر کمبود زینک می باشد.
سفید مایل به زرد
این رنگ اسپرم معمولاً به علت عوامل مرتبط به سن می باشد. این شرایط تا زمانی که هیچ دردی در طول نزدیکی یا انزال احساس نکنید، طبیعی است. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز وجود دارد که موجب سفید مایل به زرد شدن رنگ اسپرم می شوند. یکی از آنها زمانی است که بیش از حد غذاهای حاوی سولفور زیاد مانند سیر، پیاز، کلم بروکلی و موز می خورید.
اسپرم زرد
رنگ زرد اسپرم، لزوماً نشان دهنده ی یک اختلال سلامتی نیست. این رنگ می تواند به دلیل مخلوط شدن مایع اسپرم، با ادرار موجود در مجرای ادراری شما باشد. عبور اسپرم از مجرای ادراری می تواند با ادرار باقیمانده در مجرای ادراری ترکیب شود و باعث زرد شدن رنگ آن شود. این شرایط در زمانی که مدت کوتاهی پس از ادرار کردن به انزال می رسید، شایع تر است. گرچه باید خاطر نشان کرد عوامل دیگری نیز وجود دارند که موجب تغییر رنگ اسپرم شما می شوند:
یرقان یا زردی:
زمانی رخ می دهد که بیلی روبین زیادی در بدن شما جمع می شود. بیلی روبین یک رنگدانه زرد رنگ است که با شکستن طبیعی هموگلبین های موجود در گلبول های قرمز ایجاد می شود.
لوکوسیتوسپرمی (وجود لوکوسیت ها در مایع منی):
زمانی رخ می دهد که در اسپرم شما مقدار زیادی گلبول سفید (لوکوسیت) وجود دارد که موجب زرد شدن اسپرم می شوند. علت لوکوسیتوسپرمی می تواند عفونت پروستات، بیماری خود ایمنی یا بیماری های مقاربتی (STDها) باشد.
عفونت پروستات: زمانی رخ می دهد که باکتری ها از مجرای ادراری وارد غده پروستات می شوند و موجب تغییر رنگ اسپرم به رنگ زرد می شوند.
اسپرم سبز
رنگ سبز اسپرم نشان دهنده ی عفونت می باشد. این عفونت ممکن است ناشی از عفونت مثانه یا بیماری های مقاربتی باشد. عوامل این رنگ اسپرم، شبیه به دلایل زرد رنگ شدن اسپرم هستند. گرچه، شما هنوز باید در مورد احتمال ابتلا به بیماری مقاربتی از شریک جنسی خود مراقب باشید. ما توصیه می کنیم که برای شناسایی علت سبز رنگ شدن اسپرم، با پزشک خود مشورت کنید.
قرمز یا قهوه ای شدن اسپرم
رنگ قرمز معمولاً نشان دهنده ی خون تازه است. در عین حال رنگ قهوه ای می تواند نشانه ی خون کهنه باشد. زیرا خون با قرار گرفتن در معرض اکسیژن، تغییر رنگ می دهد.
قهوه ای یا قرمز شدن اسپرم می تواند به علت موارد زیر باشد:
نمونه برداری یا جراحی پروستات با برداشتن نمونه از غده پروستات انجام می شود. این رویکرد شامل برش بافتی است که می تواند خون را به مجرای ادراری یا مجرای انزال برساند. خون ممکن است نشت پیدا کند و موجب تغییر رنگ اسپرم به قرمز یا قهوه ای شود.
خود ارضایی غیرطبیعی. در برخی موارد، مردانی که به انزال می رسند، اسپرم خونی دارند. این شرایط ممکن است زمانی رخ دهد که شما برای مدت زمان طولانی به ارگاسم نرسیده اید یا قبل از انزال، رابطه را متوقف کرده اید.
فشار خون بالا مخصوصاً در صورت درمان نشدن، موجب مخلوط شدن خون با اسپرم می شود.
اسپرم سیاه
رنگ اسپرم سیاه معمولاً مربوط به اختلال هماتوسپرمی است (به شرایط التهابی کیسه منی، هماتوسپرمی گفته می شود). اگر خونی که با اسپرم مخلوط شده، در معرض اکسیژن قرار بگیرد، منجر به سیاه شدن رنگ اسپرم می شود. شرایط دیگری که موجب سیاه شدن اسپرم می شود، آسیب های نخاعی است. این شرایط مربوط به آسیب به کیسه های منی می شود. این غده ها، موادی تولید می کنند که موجب قهوه ای تیره یا سیاه شدن رنگ اسپرم می شود.
برگرداندن رنگ اسپرم به حالت طبیعی
وقتی که شما با مشکل تغییر رنگ اسپرم مواجه می شوید، احتمال وجود مشکلات باروری مردانه وجود دارد. شما می توانید برای بهبود کیفیت اسپرم و برگرداندن آن به رنگ طبیعی اقدامات زیر را انجام دهید:
ورزش منظم
ورزش نه تنها برای حفظ وزن ایده آل مفید است، بلکه سطوح تستوسترون را افزایش می دهد. افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، سطوح تستوسترون بالاتر و کیفیت اسپرم بهتری دارند. به یاد داشته باشید که نباید ورزش سخت انجام دهید، زیرا می تواند اثر معکوس داشته باشد و موجب کاهش سطوح تستوسترون شود.
دوری از استرس
استرس می تواند سطح رضایت جنسی را پایین آورد و بر باروری شما تأثیر بگذارد. هورمون کورتیزول که استرس را کنترل می کند، نقش مهمی در این موضوع بر عهده دارد. استرس مزمن، سطوح هورمون کورتیزول را افزایش می دهد و تأثیری منفی بر هورمون تستوسترون دارد. افزایش سطوح کورتیزول، موجب افت سطوح تستوسترون می شود. با مدیتیشن، ورزش، یا مراجعه به روانشناس (برای پیدا کردن بهترین راه حل و مناسب ترین درمان برای شرایط شما)، استرس را کنترل کنید.
کاهش وزن
وقتی قصد بارداری دارید، ایده خوبی است که تحت یک رژیم غذایی قرار بگیرید. گرچه، در ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین رژیم غذایی را برای شما برنامه ریزی کند. کاهش وزن می تواند از چاقی جلوگیری کند. چاقی، یکی از علل کاهش کیفیت و تعداد اسپرم است.
به تعادل رساندن سطح زینک
زینک یک ماده ی معدنی مهم است که بدن شما به آن نیاز دارد و می تواند سلامت اسپرم را تحت تأثیر قرار دهد. زینک در غذاهای حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و صدف یافت می شود. علاوه بر این، شما می توانید با مصرف غذاهای غنی از زینک، قدرت باروری خود را افزایش دهید.